Jasmina i lutkice


Donosimo intervju s Jasminom Kosanović, umjetnicom, dizajnericom i osnivačicom branda Jasmina i lutkice. U Zagrebu je rođena i živi od 1976., pod krovom zgrade u Petrinjskoj ulici, gdje u svom improviziranom studiju neprestano stvara nove predmete, likove i oblike.

Tko je Jasmina Kosanović?
Sanjar, stvaraoc, kreator, zaljubljenik u život :)

Kako to da si se počela baviti lutkama; kada si izradila prvu lutku?
Kao mala obožavala sam papirnate lutkice, one koje su se izrezivale, pa oblačile, znala sam im danima iscrtavati robicu :). To su bile moje prve lutke, one su mi bile omiljene, iako je tu bilo i drugih vrsta igračaka.…. Imala sam prijateljicu iz osnovne škole koja je imala (meni se barem tad činilo) na tisuće lutaka. Sjećam se jedne s plavom kosom, krpene, koja je sjedila na mjesecu. To je bila moja tiha ljubav – platneni mjesec na platnenom nebu i to malo biće.
Vjerojatno sam si još tad rekla: ah, kad odrastem, željela bih biti dizajner igračaka, da im podarim život i ljudima vratim bajku, barem malo :). No kako je djetinjstvo prošlo, zaboravila sam na tu svoju strast za igrom. Ili sam barem tako mislila :). A onda je došla strast za modom pa sam upisala dizajn odjeće na Tekstilno tehnološkom fakultetu i 1999. godine dobila zadatak ukrasiti jedan izlog, za koji sam napravila i male drvene anđele.

Koji su tvoji izvori inspiracije?
Bajke, priče,cvijeće, ljudi, gradovi, rijeke…sve je inspiracija, život :)

Koji ti materijali najviše „leže“?
Drvo, tekstil, žica, tekstil…

Koliko traje proces nastanka jedne lutke – od ideje do posljednjeg šava?
To mi je najteže pitanje, sve ih radim, barem dio njih, ručno, a ako je šivana, barem ću joj lice izvesti ručno, oslikati ili bilo što jer volim kad ima taj dodir jedinstvenog. Ništa što radiš rukom nikada nije identično :). Treba mi od osam sati za one jednostavnije, pa do mjesec dana za najveće i najteže lutke.

Koliko si lutaka napravila do sada? Postoji li neka koja ti je najviše prirasla srcu?
Moram priznati da svaki novi model lutke prvo ljubomorno čuvam. Prvi primjerci uvijek budu pomalo nespretni, nesavršeni, ali jako dragi. A kad se novih lutaka doooooooooooooobro nagledam, onda ih pustim dalje. Dam si vremena da ih se sama nauživam gledajući ih, jer ih stvarno radim iz ljubavi i s veseljem. Ma one jesu veselje! :)

Koja se lutka pokazala najpopularnijom i tko su kupci tvojih lutaka, slika, kapa?
Najpopularniji,mislim da su sve jednako popularne i željene, samo ovisi u kojoj skupini :)
Za svakog se nađe ponešto :)

Kada ne praviš lutke, ti…
Spavam :)

Planovi za budućnost?
;)

Jasminu i lutkice potražite na Facebooku i Internetsima

Članak je objavljen u kategorijama Dizajn sa ključnim riječima , , , , na datum 16.05.2013. Izvor članka dostupan je ovdje.

Autor: Oto Wilhelm

Članak ima jedan komentar.

Comment

  • marina&thediamonds

    Prelijepe su :). Kad ce bit dućan?

Legalegalize

Lega-lega shop
Newsletter
Lega-lega klub